17 Ekim 2013 Perşembe

Nice bayramlara

Kurbanlar kesildi; ziyaretler yapıldı; tatlılar, etler yenildi. Kesilen kurbanların kanını yıkar illa yağmur derdi büyükler. Bu sene yağmur 3. gün geldi. Nice sağlıklı güzel bayramlar geçirmek dileğiyle herkesin bayramı kutlu olsun. Sofraları lezzetli ve bereketli olsun.

13 Ekim 2013 Pazar

Bayramın tatlı telaşesinde tatlı telaşesi :D

                 Bayramların manevi güzelliği yanında bir de kültürümüze has güzellikleri var. Baklavalar,  kapıya gelecek çocuklara ufak tefek bozuk para hazırlamalar, yeni kıyafet almalar..
                 Baklava yapmak hep zor bir iş olarak görünmüştür gözüme. Tepsilerce hazırlamak gerekir  incecik açmak gerekir, Şerbetin hamurun hakkını vermek gerekir. Ama nefs bu işte pratikte olsa bir baklava yapma hevesim tuttu bayram öncesi.Annemden aldım ölçüleri ve üzerine basa basa belirtti "pratik baklava" diye .Sanki baklava yaptım diye böbürlenme der gibiydi.
                Gelelim tarifimize ;
                1 çay bardağı süt
                1 çay bardağı yoğurt
                1 çay bardağı çiçek yağı
                1 yumurta
                1 paket kabartma tozu
                1 çay kaşığı tuz
                1 paket margarin ( 50 gr ı hamurun içine, kalanı ocakta kızdırılıp baklava üzerine dökülecek fırıan verilmeden )
                Şerbeti için,
                4 su bardağı şeker
                5 su bardağı su
               4-5 damla limon suyu

               Evet efendim hamur yoğurulur, küçük bezeler hazırlanır. Ben 40 beze yaptım . Her bezeyi nişasta ile çay bardağı kadar açıp 10 arlı 4 grup oluşturdum.

            Hazırladığım 10 arlı hamurları genelde daire olan tepsilere inat dikdörtgen tepsime göre açıp kenarlarından fazlalıklarını kestim. tepsiye yerleştirip üstüne ceviz serptim. Böylece 3 kat da cevizli oldu.


            Kestiğim baklavamın üzerine eritip kızdırdım margarini döktüm. Ve 180 derece fırında pişirdim. Üzerine ılık şerbeti döktüm. Biraz şerbetim duru olduğu için yumuşak olsa da lezzeti yerinde oldu.

           Allah bayramı güzel yaşamayı nasip etsin. Ağzımızın tadı hep baklava gibi olsun, afiyet olsun...

12 Ekim 2013 Cumartesi

Uzun bir aradan sonra..

            Yazın rehaveti, Ramazan' ın telaşesi derken epeyce aksattım blog yazılarımı. Ama anladım ki blog olayı öyle basite alınmamalıymış. Dilerim bundan sonra daha sık paylaşım yapabilirim.
            Bir hafta önce aniden bastıran kış daha hırkalara yeni yeni alışan bizlere kışın çetin soğuklarına hazırlanmayı hatırlattı. Hırkaydı ,yelekti, atıkıydı neler varmış diye bakarken kızıma bir bere daha örmeye karar verdim . Öyle bir bere istedim ki örülüşü kolay olsun, kullanımı pratik olsun ve biraz da farklı olsun. Araştırırken alisnur.blogspot.com da ki bu şık bere ye rastladım. Ölçüleri ufaltarak ördüm . siz blog da esas ölçüleri ve güzel anlatımı bulabilirsiniz.
           Havalar şimdilik mevsim normallerinde. Ama gelecek kışa hazırlanmak lazım değil mi :) Hepinize kolay gelsin..


23 Haziran 2013 Pazar

Berat Kandili





"Şâban'ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir:

"İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim." Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder.

Çünkü o gece İlâhi rahmet coşmuştur. Berat Gecesi beşer mukadderatının programı çizilirken insanlara verilen eşsiz bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirip günahlarını affettirebilen, gönlünden geçirdiklerini bütün samimiyetiyle Cenab-ı Hakka iletip isteklerini Ondan talep eden ve belalardan Ona sığınan bir insan ne kadar bahtiyardır. Buna karşılık, her tarafı kuşatan rahmet tecellisinden istifade edemeyen bir insan ne kadar bedbahttır."
Dua İle....

30 Mayıs 2013 Perşembe

Mutfak önlüğü dikiyorum

Dikiş hevesim basit ama kullanışlı işlerle sürüyor. Birkaç tane kare tutacak denememden sonra mutfak önlüğü dikiş öğrenme açısından zevkli oldu.
Önlük dikmek için  eski bir önlüğünüzü ikiye katlayıp iki kat olan kumaşın üzerinden dikiş payı bırakarak kesebilirsiniz. ya da internet aleminin içinde kendinize yardımcı bilgiler bulabilirsiniz. Mesela bu site yararlı olabilir. Gerisi ise cepmiş, fırfırmış, süsmüş tamamen hayal gücünüze kalmış. ilk önlüğümü düz diktim.

Biraz kumaş kaldı .Onu da önünde havlu takılan önlükler gibi dikmeyi hedefliyorum . Henüz tasarım aşamasında :)
 
Bitirebilirsem onu da paylaşırım.Herkese bol elişli günler...

21 Mayıs 2013 Salı

Pizza açma

Bloğumu oluştururken sadece elişi üzerine olmasını amaçlamıştım. Ancak bugün tarif defterimde bulup  yaptığım lezzeti acemice de olsa fotoğraflamak ve sizinle paylaşmak istedim

Malzemeler
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 yumurta( beyaz içine sarısı pişmeden üzerine)
1 adet yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un ( hamur elimize yapışmayı bırakacak, yumuşakça bir hamur olacak)

Yapılışı
Maya su ve şeker ile yumuşatılır, tüm malzemeler yoğurulup hamur hazırlanır. 40 dakika kadar bekletilir.
hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır. ufak ufak açılır rulo olarak sarılıp yuvarlak şekil verilir ( biraz karmaşık oldu tarif ama resimler yardımcı olabilir)

Daha sonra üzerine sıvıyağ, sulandırılmış salça ve kekik karışımı sürdüm ki lezzet versin ve kupkuru olmasın.
Malzeme olarak üzerine peynir, sucuk, salam, mantar , biber, domates kısaca ne arzu ederseniz koyabilirsiniz. Tek şart peynir altta kalsın ki kurumasın.

son olarak yumurta sarısını hamur olan kısımlara sürüp 200 derece fırında pişmesini bekliyoruz.


                                                                        Afiyet olsun...