Bayramın tatlı telaşesinde tatlı telaşesi :D

                 Bayramların manevi güzelliği yanında bir de kültürümüze has güzellikleri var. Baklavalar,  kapıya gelecek çocuklara ufak tefek bozuk para hazırlamalar, yeni kıyafet almalar..
                 Baklava yapmak hep zor bir iş olarak görünmüştür gözüme. Tepsilerce hazırlamak gerekir  incecik açmak gerekir, Şerbetin hamurun hakkını vermek gerekir. Ama nefs bu işte pratikte olsa bir baklava yapma hevesim tuttu bayram öncesi.Annemden aldım ölçüleri ve üzerine basa basa belirtti "pratik baklava" diye .Sanki baklava yaptım diye böbürlenme der gibiydi.
                Gelelim tarifimize ;
                1 çay bardağı süt
                1 çay bardağı yoğurt
                1 çay bardağı çiçek yağı
                1 yumurta
                1 paket kabartma tozu
                1 çay kaşığı tuz
                1 paket margarin ( 50 gr ı hamurun içine, kalanı ocakta kızdırılıp baklava üzerine dökülecek fırıan verilmeden )
                Şerbeti için,
                4 su bardağı şeker
                5 su bardağı su
               4-5 damla limon suyu

               Evet efendim hamur yoğurulur, küçük bezeler hazırlanır. Ben 40 beze yaptım . Her bezeyi nişasta ile çay bardağı kadar açıp 10 arlı 4 grup oluşturdum.


            Hazırladığım 10 arlı hamurları genelde daire olan tepsilere inat dikdörtgen tepsime göre açıp kenarlarından fazlalıklarını kestim. tepsiye yerleştirip üstüne ceviz serptim. Böylece 3 kat da cevizli oldu.


            Kestiğim baklavamın üzerine eritip kızdırdım margarini döktüm. Ve 180 derece fırında pişirdim. Üzerine ılık şerbeti döktüm. Biraz şerbetim duru olduğu için yumuşak olsa da lezzeti yerinde oldu.


           Allah bayramı güzel yaşamayı nasip etsin. Ağzımızın tadı hep baklava gibi olsun, afiyet olsun...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Boncuk işleme

Bir dünya bırakın biz çocuklara..

Kapı Süsü